ေန႔တိုင္းဆီျပန္ဟင္းေတြစားရတာ ရိုးလာလို႔ ဆီနည္းတဲ့ ဟင္း ကိုေျပာင္း စား ခ်င္သူေတြအတြက္ အရသာေလးရွိ၊
က်န္းမာေရးနဲ႔လည္း ညီညြတ္တဲ့ ဟင္းတစ္မ်ိဳး နဲ႔မိတ္ဆက္ေပးခ်င္ပါတယ္။အဲ့ဒါကေတာ့ ငါးရံ႕ နဲ႔ဒန္႔သလြန္သီးေရခ်ိဳ
ဟင္းပါ။ဒန္႔သ လြန္သီးမွာ ပရိုတင္း၊ကယ္ လ္ဆီယမ္၊ အိုင္းယြန္း နဲ႔ဗီတာမင္စီတို႔ ေပါ ၾကြယ္စြာပါ၀င္ၿပီး စားေပးသင့္တဲ့
ဓါတ္စာတစ္မ်ိဳးလို႔ေတာင္ ေျပာ လို႔ရပါ တယ္။အဲ့ဒီလို အစြမ္းထက္တဲ့ ဒန္႔သလြန္သီးနဲ႔ငါးရံ႕ ကို ေရခ်ိဳေလး ခ်က္စားရ
မွာပါ။ခ်က္နည္္း ကေ တာ့..
ငါးရံ႕နဲ႔ဒန္႔သလြန္သီးေရခ်ိဳခ်က္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ လိုအပ္တဲ့ ပါ၀င္ ပစၥ ည္းေတြ ကေတာ့ ငါးရံ႕(၅၀)သား၊ ခေနာၾကက္သား
မႈန္႔လက္ဖက္ရည္ ဇြန္း(၂)ဇြန္း၊ၾကက္သြန္ျဖဴ(၅)တတ္၊အနီ(၂)လံုး၊ခ်င္း(၃)က်ပ္သား၊ငရုပ္ပြေျခာက္(၃)ေတာင့္၊ငံျပာရည္
လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္း၊ဆန္ေလွာ္မႈန္႔လၻက္ဇြန္း(၃)ဇြန္း၊ငရုပ္ေကာင္းလၻက္ဇြန္း(၁.၅)၊ပုစြန္ေျခာက္(၅)က်ပ္သား၊နႏြင္း
လၻက္ဇြန္း(၁)ဇြန္း၊ပဲဆီလၻက္ဇြန္း(၅)ဇြန္း၊ဒန္႔သလြန္သီး(၅)ေတာင့္၊စပါးလင္(၅)ပင္၊ခရမ္းခ်ဥ္သီး(၁၀)သား၊နံနံပင္အနည္း
ငယ္၊ငရုပ္သီးစိမ္း(၁၀)ေတာင့္၊သံပုရာရည္လၻက္ဇြန္း(၁)ဇြန္း၊ေရသန္႔ႏွစ္လီတာ တုိ႔လိုအပ္ပါတယ္။
ခ်က္ျပဳတ္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ေတာ့ အရင္ဆံုး ငါးရံ႕ကိုေရစင္ေအာင္ေ ဆး၊ အရိုးထုတ္ၿပီး ႏွစ္လက္မခန္႔ အတံုးတံုးပါ။ၿပီးရင္
ေတာ့ ခေနာၾကက္သား မႈန္႔၊သံပုရည္ရည္၊နႏြင္း၊ငံျပာရည္၊ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႔တို႔နဲ႔နယ္ၿပီး (၁၅)မိ နစ္ေလာက္ ႏွပ္ထားပါ။
ၿပီးရင္ေတာ့ ဟင္းအႏွစ္ျဖစ္ေအာင္ ၾကက္သြန္နီ ၊ျဖဴ၊ဂ်င္း၊ငရုပ္ ပြေျခာက္တို႔ကို ပုစြန္ေျခာက္အနည္းငယ္နဲ႔ေရာၿပီးေထာင္း
ပါ။ငရုပ္သီး စိမ္း နဲ႔နံနံပင္ေတြကိုေတာ့ ေရစိမ္ထားပါ။ဒန္႔သလြန္သီး ငါးေတာင့္ထဲကမွ (၃)ေတာင့္ကို အသားျခစ္၊
(၂)ေတာင့္ကုိ အခြံျခစ္ ထုတ္၊(၃)လက္မေလာက္ ပိုင္းၿပီး ေရစိမ္ထားပါ။အိုးတစ္လံုးကိုယူ မီးဖိုေပၚတင္ပါ။ၿပီးရင္ေတာ့
ပဲဆီသန္႔ထည့္၊ဆီပူလာရင္ နႏြင္း၊ စပါး လင္၊ခုနကေထာင္းထားတဲ့ ငရုပ္သီးအႏွစ္တို႔ယူၿပီး ငံျပာရည္အနည္းငယ္
ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ဆီသတ္လို႔ က်က္ၿပီ၊အေရာင္ေျပာင္းလာၿပီဆုိ ရင္ေတာ့ ခေနာၾကက္သားမႈန္႔၊သံပုရည္ရည္တို႔နဲ႔
နယ္ၿပီးႏွပ္ထားတဲ့ ငါး ရံ႕ကို ထည့္ပါ။ဆီျပန္လာတဲ့အထိ ဆီသတ္ပါ။မီးအရမ္းျပင္းဖို႔ မလိုပဲ မီးေပ်ာ႔ေပ်ာ႔ေလးေပးၿပီး
ဆီသတ္ပါ။ငါးရံ႕ဆီျပန္လာရင္ေတာ့ ငရုပ္ေ ကာင္းမႈန္႔နဲ႔ဒန္႔သ လြန္သီးေတြကို ထည့္ပါမယ္။ငါးရံ႕နဲ႔ဒန္႔သလြန္သီးႏူးဖို႔၊
က်က္ဖို႔ ေရထည့္ပါ။ႏူးလာၿပီဆုိရင္ေတာ့ ဆန္ေလွာ္မႈန္႔ကို ထည့္ ပါ။အေပါ့အငန္ျမည္းပါ။လိုအပ္ရင္ ခေနာၾကက္သား
မႈန္႔ကို ထပ္ထည့္ေ ပးပါ။ ငရုပ္သီးစိမ္းနဲ႔နံနံပင္ကို အေပၚကေန အုပ္ေပးလိုက္ပါ။အား လံုး ၿပီး ၿပီဆုိရင္ေတာ့ ခံတြင္း
ၿမိန္စရာ ငါးရံ႕နဲ႔ဒန္႔သလြန္သီးေရခ်ိဳဟင္းတစ္ခြက္ရပါၿပီ။

No comments:
Post a Comment