ဟာသ ရသ ဗဟုသုတမ်ိဳးစုံကို ကူးယူဖတ္ရႉႏိုင္ပါတယ္။

Breaking

ကိုယ္စိတ္ႏွစ္ျဖာက်မ္းမာၾကပါေစ...!

ကိုယ္စိတ္ႏွစ္ျဖာက်မ္းမာၾကပါေစ...!

Monday, April 17, 2017

ယခုတေလာ အျဖစ္မ်ားေနတဲ့ အာသီးေရာင္ျခင္း အေၾကာင္း ႏွင့္ ေဆာင္ရန္ ေရွာင္ရန္မ်ား

အာသီးေရာင္ျခင္းဆိုတာ လည္ေခ်ာင္းအတြင္းမွာရွိတ့ဲ Tonsil လို႔ေခၚတ့ဲ ဂလင္း ေရာင္ရမ္းလာတာျဖစ္ပါတယ္။

၁။ ဘာေတြေၾကာင့္ ျဖစ္ပြားႏိုင္လဲ…?

ဘက္တီးရီးယား၊ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးမ်ားေၾကာင့္ ျဖစ္ပြား ႏိုင္ပါတယ္။ ဘက္တီးရီးယားထဲမွာ Streptococcus လို႔ေခၚတ့ဲ ေရာဂါပိုးေၾကာင့္ အျဖစ္မ်ားပါတယ္။

၂။ ဘယ္လိုကူးစက္ႏိုင္လဲ…?

ေလထုထဲမွ တဆင့္ ကူးစက္တတ္ျခင္းျဖစ္ျပီး အသက္ရွဴလမ္းေၾကာင္းမွတဆင့္ (ေခ်ာင္းဆိုးႏွာေခ်ျခင္းမွတဆင့္) ကူးစက္ႏိုင္သလိုလူထူထပ္ေသာ ေနရာမ်ားအား သြားျခင္း ၊ ဖုန္မႈန္႔ရႈမိျခင္း ၊ မသန္႔ေသာ ေရ၊အစာ ႏွင့္ ေရခဲမ်ားစားမိျခင္းမ်ားေၾကာင့္ျဖစ္ႏိုင္ပါသည္။

၃။ ဘယ္လိုေရာဂါလကၡဏာမ်ိဳး ခံစားရႏိုင္သလဲ…?

– ဖ်ားျခင္း၊ ႏွာေစး၊ ေခ်ာင္းဆိုးျခင္း
– လည္ေခ်ာင္းနာျခင္း (ဘာမွမစားႏိုင္တ့ဲအထိနာလာႏိုင္ပါတယ္။)
– အသံ ၾသလာျခင္း
– လည္ပင္းမွာရွိတ့ဲ အက်ိတ္ေတြ ႀကီးလာျခင္း
– နား၊ ႏွာေခါင္း၊ လည္ေခ်ာင္း ဆက္စပ္ေနတ့ဲအတြက္ ေၾကာင့္ နားနာျခင္း
– မ်က္လံုးနီရဲလာျခင္းတို႔ ျဖစ္ေပၚႏိုင္ပါတယ္။

၄။ ေရာဂါရွိမွန္း ဘယ္လိုသိႏိုင္လဲ.…?

Throat swab (အာေခါင္ထဲမွ ပိုးရွိ၊မရွိ စစ္ေဆးျခင္း)၊ ေသြးစစ္ေဆးျခင္းတို႔ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။ ကုသမႈအေနႏွင့္ကေတာ့ ဘက္တီးရီးယားေၾကာင့္ ျဖစ္ရင္ ပိုးသတ္ေဆးေသာက္သံုးရပါမယ္။ ဗိုင္းရပ္စ္ေၾကာင့္ျဖစ္ရင္ မ်ားေသာအားျဖင့္ ေဆးေသာက္ဖို႔ မလိုပါဘူး။

ခႏၶာကိုယ္အတြင္းကေန ခုခံႏိုင္တ့ဲ အရာေတြက ျပန္လည္တိုက္ခိုက္ေပးတာေၾကာင့္ အခ်ိန္ကာလတစ္ခု အေရာက္မွာျပန္လည္ေကာင္းမြန္ သြားတတ္ၾက ပါတယ္ (အမ်ားစု အာသီးေရာင္ျခင္းမွာလည္း ဗိုင္းရပ္စ္ေၾကာင့္ အျဖစ္မ်ားပါတယ္။)

ေရာဂါအရွင္းမသက္သာခင္ အရမ္း နာ ပါက ဆားရည္ငံုေပးျခင္း၊ အရည္မ်ားမ်ားေသာက္္ေပးျခင္းျဖင့္ သက္သာႏိုင္ပါတယ္။ဒါေပမဲ့ အစားလံုးဝ မမ်ိဳႏိုင္ေတာ့ျခင္း၊ အာသီးတြင္ ျပည္တည္ျခင္း မ်ားရွိပါ က လိုအပ္ေသာ ပဋိဇီဝပိုးသတ္ေဆးမ်ား အား လိုအပ္ ေသာ အၾကိမ္အေရအတြက္ ပမာဏ အတိုင္း ေသာက္ေပး ရမည္ ျဖစ္ပါသည္။

၅။ ဘယ္လိုလူမ်ိဳးေတြမွာ အာသီးျဖတ္ဖို႔ လိုအပ္ႏုိင္မလဲ…?

– အဆမတန္ ႀကီးလာေသာ အာသီးေၾကာင့္ အလြန္ က်ယ္ေလာင္စြာ ေဟာက္လွ်င္၊
– အသက္ရွဴလမ္းေၾကာင္း ပိတ္ႏိုင္သည္အထိ ဆိုးရြားလွ်င္၊
– အာေခါင္ပတ္လည္တြင္ ျပည္မ်ား စုလာလွ်င္၊
– ပိုးဝင္ျခင္းေၾကာင့္ အဖ်ားႀကီးၿပီး တက္လွ်င္၊
– တစ္ႏွစ္တြင္ ၅ ႀကိမ္ႏွင့္အထက္ ျဖစ္လွ်င္ ခြဲစိတ္ျဖတ္ထုတ္ဖို႔ရန္ လိုအပ္ပါတယ္။

၆။ အာသီးျဖတ္ျခင္းရဲ့ ရာဇဝင္

1950 ေႏွာင္းပိုင္းမွ စတင္ၿပီး အာသီးျဖတ္ျခင္းဟာ ေကာင္းမြန္တဲ့ ကုထံုးအျဖစ္ 1970 ျပည့္ႏွစ္အထိ ေခတ္စား လာခ့ဲပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ေနာက္ပိုင္းမွာေတာ့ ဆိုးက်ိဳးမ်ားလည္း ရွိတဲ့အတြက္ သိပ္မလုပ္ျဖစ္ၾကေတာ့ ပါဘူး။ ကေလးေတြမွာ ေစာင့္ၾကည့္ကုသျခင္းဟာ အာသီးျဖတ္ျခင္းထက္ ပိုေကာင္းမြန္တာကို ေတြ႕ရွိလာ ၾကပါတယ္။

၇။ ဘာေတြဆက္ျဖစ္ႏိုင္လဲ…?

Streptococcus ဘက္တီးရီးယားေၾကာင့္ အာသီးေရာင္ရံုသာမက

• အဆစ္ေရာင္ျခင္း၊
• ႏွလံုးထိခိုက္ျခင္း၊
• ပိုးေလးဖက္နာျဖစ္ျပီး ႏွလံုးအဆို႔ရွင္မ်ား ပ်က္စီးျခင္း၊
• ေက်ာက္ကပ္ေရာင္ျခင္းကို အထိျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။

ကာကြယ္ျခင္း

• မသန္႔ေသာ အစားအေသာက္၊ ေရ နွင့္ ေရခဲမ်ားကို ေရွာင္ပါ။
• ဖုန္ထူထပ္ေသာေနရာမ်ားသို႔ သြားပါက ႏွာေခါင္းစည္း တပ္ပါ။
• လက္ကို သန္႔ရွင္းစင္ၾကယ္စြာ ေဆးေၾကာပါ။
• အာသီးေရာင္ေရာဂါ ရွိေနသူမ်ား ဖ်ားေနသူမ်ားႏွင့္ စကားေျပာလွ်င္ သတိထားပါ။
• ေလဝင္ေလထြက္ေကာင္းေသာ ေနရာတြင္ ေနထိုင္ပါ။
• လူဦးေရထူထပ္ေသာ ေနရာမ်ားကို ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။

အာသီးေရာင္ျခင္းျဖစ္ပြားပါက လိုအပ္ေသာ ေဆးဝါး ကုသမႈမ်ားကို ခံယူပါ။လံုေလာက္ေသာ ေဆးဝါးကုသျခင္း မရွိပါက သို႔မဟုတ္ ပဋိဇီဝပိုးသတ္ေဆး မ်ား ကို မိမိသေဘာႏွင့္ မိမိ ေသာက္သံုးမိပါကအာသီးေရာင္ပိုးမွတဆင့္ ႏွလံုး အထိ ေရာက္ျပီး ႏွလံုးအဆို႔ရွင္ ပ်က္စီးျခင္းမ်ားထိျဖစ္ႏိုင္ေသာ ေၾကာင့္ ထိထိေရာက္ေရာက္ ကုသမႈခံယူရန္ တုိက္တြန္း လိုပါသည္။

#Credit_Healthcare


No comments:

Post a Comment